Boktips

Boktips

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Läsvärda böcker

conversations_82x126

Conversations with Milton H. Erickson, MD. Volume 1.Changing individuals
Edited by Jay Haley

1985. Boken innehåller utskrifter av samtal med Milton mellan 1957 och 1961. Men har man någon nytta av det? Massor. Boken är visserligen tjock, men, det är kul, det är tänkvärt, fylld med Miltons tro och strategier. Rolig läsning för vem som helst som håller på med terapi i någon form (och då menar jag allt från massage till läkare). Här beskrivs också bakgrunden till en massa uppdrag som Milton sände ut sina klienter på. Hur botar man någon som inte kan köra på vissa gator? Som har huvudvärk, som inte kan somna, eller damen som var 55 år och som bara kunde viska? Ahhh, det är som en thriller för mig!

din gränslösa styrka_82x134
Din gränslösa styrka
Anthony Robbins

Först får vi kanske presentera Anthony Robbins, Tony kallad. En super-guru, med en publik på många tusen varje gång han visar sig. Hans Din gränslösa styrka är en källa till inspiration. 21 kapitel mycket byggda på NLP, med många exempel, berättelser och verktyg. Köp den! Läs den! Och om du vill, beställ veckobrev av oss så kan du vecka för vecka arbeta dig igenom boken! Maila här och beställ veckobreven.

bok_familj_till_100_82x118

Familj till 100%

Stephen R Covey

En fantastiskt bra bok för alla familjer. De principer som Stephen Covey framförde i Effektiv till 100% (The 7 habits of effective people) använder han i familjen, allt beskrivet med fina exempel från Stephens egen familj. Med 9 egna barn och många barnbarn har han exempel att ta av!

Virginia Satir
Familjeliv, eller Om man vill bli en bättre förälder
samt andra böcker av Virginia

Virginia Satir

Virginia. Hon var stor, på många sätt. En av de som Bandler och Grinder modellerade från början. På svenska har du Familjeliv, där du får en genomgång av Satirkategorierna. Andra utmärkta böcker, då på engelska är The patterns of her magic. av Steve Andreas (som också har skrivit andra bra NLP böcker). Satir step by step av Virginia Satir och Michele Baldwin innehåller först utskrifter av när Virginia arbetar, och sedan en del med t ex Beliefs underlying the Satir approach to therapy and change. Sen finns bla också The Satir Model. Family therapy and beyond. Av Virginia Satir et al. Den är mest innehållsrik av de här, och vad du än väljer att läsa så kommer du att ha nytta av det. Hon hjälpte så oändligt många människor, familjer, denna kloka, vänliga, och mycket bestämda kvinna!

Focal point
Focal Point – A proven system to simplify your life, double your productitity and achieve all your goals

Brian Tracy

Ja, amerikanerna slår världsrekord i långa boktitlar! Här är i alla fall ännu en bok av Brian som är läsvärd, enkel och tydlig. Det är bara att fokusera och sätta igång!

Framgångsfaktorn
Framgångsfaktorn som skapar vinnarna

Malcolm Gladwell

Egentligen vill jag säga – ALLT av Malcolm Gladwell är läsvärt! Blink, Den tändande gnistan, är båda utmärkta böcker. Mycket tänkvärda. Men frågan är om inte Framgångsfaktorn är den allra bästa. Spelar det någon roll för vår framgång vilka våra föräldrar är, var vi är födda och t o m när på året vi är födda? Absolut menar Malcolm Gladwell. Som alltid tar han fram exempel och fakta på ett detektivaktigt sätt, som gör tankegångarna extra spännande att följa.

Förändring

Förändring Att ställa och lösa problem

Paul Watzlawick, John Weakland, Richard Fisch

Milton Erickson har skrivit förordet till den här boken, och kallar den ”en ytterst viktig bok” En klassiker som kom ut redan 1978. Författarna har rika erfarenheter av familje- och hypnosterapi. Läs t ex om De förskräckliga förenklingarna, Omtolkningens milda konst (om reframing) och När själva lösningen utgör problemet. Boken är roligt skriven, och har exempel från böcker, filmer och verkligheten. En bok att läsa igen, och igen och igen.

Gifts Differing

Gifts Differing – Understanding Personality Type

Isabel Briggs Myers with Peter B Myers

Här beskriver Isabel hur hon och hennes mamma arbetade fram MBTI. MBTI har funnits i över 50 år, och den är världens mest använda instrument inom personlighetstypologin. Vill man verkligen förstå MBTI är den förnämsta källan till att förstå det. Lättläst, överskådligt.

Good to great

Good to Great Hur vanliga företag tar språnget till mästarklass

Jim Collins

Ledarskap och affärsutveckling. Om hur företag som under många år följt börsindex (i USA) och sedan plötsligt sätter fart och går mycket bättre än index i mer än 15 år i följd. Vad hände? Hur är det möjligt? Vilken typ av ledare ligger bakom? Är du en sån ledare? Njut, säger jag bara. Njut av intressant läsning!

Globala affärskulturer
Guide till globala affärskulturer. Att förhandla, sälja, köpa och leda företag i skilda kulturer.

Richard R Gesteland

Sveriges företag arbetar mycket globalt idag. När man gör det hamnar man förr eller senare i en situation där man förstår att ”Det är nog en kulturgrej.” Vad gör man då? Läser på kanske, för att förstå mer. Den här boken är en bra start.

Livet är ett spel
Livet är ett spel. Här är reglerna

Chérie Charter-Scott

En liten lättläst bok med tänkvärda berättelser och tankar att ta med sig, allt utifrån idén att vi är här på jorden för att lära oss någonting. Att vi får läxor, som upprepas tills vi lärt oss att hantera dem. Det låter kanske torrt och tråkigt, men i själva verket öppnar det en värld av möjligheter!

Vitual team
Manager’s Guide to Virtual Teams

Komball Fisher och Mareen Fisher

Jag har letat länge för att hitta en vettig bok som kan hjälpa den som ska leta ett virituellt team. Idag är många team globala, och naturligtvis kan de inte vara på resande fot hela tiden, bara för att hålla ihop teamet. Så hur ska de hitta ett bra samarbete då? Boken är rätt matig och faktaorienterad, men full av användbara verktyg. Den bästa om virituella team jag hittat hittills!

My voice

My voice will go with you. The teaching tales of

Milton H. Erickson

Sidney Rosen

Milton Erickson är en av de personer som NLP grundarna John Grinder och Richard Bandler modellerade. Milton Erickson var en av förgrundsfigurerna inom terapi med hjälp av hypnos. Sättet han arbetade var mycket genom att berätta historier. I den här boken finns över ett hundra av Miltons historier samlade. Det är tänkvärt, det är roligt och det är inspirerande, även för den som inte arbetar med hypnos.

Oskrivna reglerOskrivna regler. Förhandlingsteknik, osynliga koder, kulturella särdrag och kommunikation i 51 länder.

Catharina Forslund, red

Du som redan arbetar med ett visst land. Här är boken du kan använda för att slå upp information om det landet. Enkla, tydliga sammanställningar. Lättanvänd.

Persuasion Engineering. Sales & Business. Language &Persuasion Engineering

Behavior.

Richard Bandler och John LaValle.

Från 1996. Det är roligt, som att sitta på ett föredrag (det är nog så boken blev till, genom att någon skrev ner det Bandler och LaValle sa). Även om du inte är bekant med begrepp såsom meta-program, representationssystem och annat, så gör det ingenting, du har både glädje och nöje av boken, och kan lätt hänga med. Och är du mer NLP van, så kan du roa dig med att studera språkmönster. Det handlar om försäljning, och vi säljer ju hela tiden(har du nån gång sålt in fiskpinnar till middag till barnen, när de hellre vill till McDonalds?), så alla har nytta av boken.

Process Consultation Volume 1, Its Role in OrganizationProcess ConsultationDevelopment

Edgar H Schein

Om du är konsult är detta en grundbok, ett måste, den är obligatorisk om du ska jobba med människor. Gammal, den är från 1988, men fylld med allt om interventioner, grupputveckling, feedback, problemlösning osv osv.

Reframing. NLP and the transformation of meaningRefraiming

Richard Bandler and John Grinder

Återigen en äldre bok, från 1982. Om du gillar reframing kan den här boken ge dig lite påfyllning i området. (Läs också Förändring av Paul W. m fl, som jag tipsar om.) Jag gillar att ta reda på rötterna till olika teorier och att veta hur de tankemässigt blev till, och sen är det alltid kul att läsa utskrifter av teurapeutiskt arbete. Innehåller också Six Step reframe.

Sleight of Mouth

Sleight of mouth. The magic of conversational belief

change.

Robert Dilts

1999. Jag brukar ha som kriterier för en god bok att den är hyfsat tunn, rolig och ha massor med praktiska exempel, gärna utskrifter av samtal. Dilts böcker är ofta tjocka, teoretiska och detaljerade. Ändå går det inte att komma ifrån att det här är en bra bok, han är ju så oerhört skicklig, Robert Dilts. Boken handlar alltså om språkmönster och hur man kan vända och vrida på språket för att förändra strukturen på det vi tror på. Om jag t ex tror att jag inte klarar av något, så är det ju just bara en begränsande tro, och en tro kan förändras. ”Jag duger inte.” ”Jag kan inte.” ”Det går inte.” Jag vet inte om du kan komma på något sådant, som skulle kunna vara spännande att förändra? I boken får du verktygen till hur det skulle kunna gå till.

Svälj den fulaste grodan förstSvälj den fulaste grodan först – 21 sätt att få mer gjort på kortare tid

Brian Tracy

Brian Tracy är alltid värd att lyssna på och ta till sig av. I svälj den fulaste grodan först lär han ut hur man blir en som får saker ur händerna. En doer, som ser till att saker blir gjorda. Klara. För alla som är som jag, som lätt samlar på mig otaliga listor och högar med saker som borde vara klara, är Brians tips ovärderliga.

Max LandsbergThe Tao of Coaching / The Tao of Motivation / The Tools of Leadership

Max Landsberg

Här kommer tre tips från Max: ”The tao of coaching”, ”The tao of motivation” och ”The tools of leadership”. Jag hittar ingen av dem på svenska men det gör ingenting. Kan du bara lite engelska kan du säkert ta dig igenom de här lättlästa böckerna. Det är böcker jag ofta återkommer till, med modeller och användbara verktyg. Roliga seriebilder är ett plus!

Time line Therapy

Time Line Therapy and the basis of personality

Tad James & Wyatt Woodsmall

En av de NLP tekniker jag gillar allra mest är Time Lines. Boken är från 1988, spelar ingen roll, den är lika aktuell idag. Time Lines är ju ingenting du kan läsa dig till, men har du lärt dig tekniken är detta en juvel, ett måste i ditt NLP bibliotek.

Words that change

Words that change minds. Mastering the language of

influence.

Shelle Rose Charvet

1995, 1997. NLP. Här pratar vi Meta Program. Hur funkar vi egentligen? Kan man lyssna till någon och förstå hur de är kopplade i hjärnan, vad som är viktigt för dem, eller varför inte använda detta till att förstå mer om dig själv? Är du motiverad inifrån eller utifrån? Söker du likheter eller olikheter? Vad krävs för att du ska bli övertygad om något? För mig är det ett mysterium att detta inte ingår i varje säljkurs, eller att det inte är obligatoriskt när man läser marknadsföring. Eller psykologi. Eller….. Shelle är Meta programmens mästare. Det är strukturerat, det är överskådligt, det är viktigt.

7 strategies för Wealth and Happiness.7 Strategies

Jim Rohn

1985. Här har du en riktig pärla. Lyssna till Jim, gör som han säger, och du får ett bättre liv. ”Det finns alltid ett halvt dussin saker som gör 80% av skillnaden.” Vilka är de halvt dussin sakerna för dig? Sök, studera och gör de sakerna!
Det här är en av de där böckerna där frågan inte är: Har du läst den? Utan: Hur många gånger har du läst den? Om du vill, beställ veckobrev av oss så kan du vecka för vecka arbeta dig igenom boken! Maila här och beställ veckobreven.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row]